De woning:

Mantelzorgwoning

Uw woning

Mantelzorgwoning
voors en tegens

Een mantelzorgwoning is bijna kant-en-klaar op de markt verkrijgbaar. Ook kunt u bijvoorbeeld een garage ombouwen tot mantelzorgwoning. De woning staat tijdelijk in de tuin van de persoon die zorg nodig heeft, of in de tuin van de mantelzorger. Het is óf de woning waar de hulpverlener in woont, óf de woning waar de persoon in woont die de hulp nodig heeft.

Als het een woning is voor de hulpbehoevende, is deze standaard van alle gemakken voorzien: geen drempels, domotica ingebouwd, alles gelijkvloers enzovoort. Omdat de overheden ervan uitgaan dat het een tijdelijk verblijf is, heeft u hiervoor doorgaans geen omgevingsvergunning nodig. Ga dit na voordat u verder gaat met plannen maken.

Op internet is enorm veel informatie te vinden over dit onderwerp. Begin hier en zoek verder via Google of een andere zoekmachine.

mantelzorghuis-2

Meer informatie

Sommige van deze aanpassingen zijn nog toekomstmuziek, maar ontwikkelingen gaan snel. Zoek voor meer informatie op internet met de termen uit het bovenstaande rijtje en deze zoektermen: domotica, smart home, huisautomatisering, levensloopbestendig wonen.

Hulp nodig?

In grote lijnen bent u zelf verantwoordelijk voor aanpassingen aan uw woning, ook voor de financiële gevolgen. Heeft u een huurhuis, dan kunt u informeren bij uw verhuurder. Voor een aantal aanpassingen en in een aantal gevallen, is het mogelijk om hulp te krijgen, zowel praktisch als financieel.

Ik wil meer weten over…

verbouw

Aan- of verbouw

Creëer extra ruimte voor uw slaap- en/of badkamer.

mantelzorghuis

Mantelzorgwoning

Een tijdelijk thuis in de tuin of de garage, iets voor u?

onderhoud

Onderhoud

Uitbesteden, of kunt u dit zelf nog doen? Wat is realistisch?

geld

Financiën

Een huis kost geld. Tip: maak een financiële planning.

Typ hier het zoekwoord en druk op enter