Meneer Rypkema:

“Met een paar aanpassingen kan ik hier prima een dagje ouder worden

Meneer Rypkema (72)

Gezonder oud worden

Dit is meneer Rypkema. Een graag geziene dorpsgenoot; hij is zijn hele leven actief geweest als ondernemer en vrijwilliger. Betrokken met de maatschappij als lid van de Lions Club. Een gelukkig mens, iedere dag dankbaar dat hij met zijn vrouw nog altijd op hun vertrouwde stekkie wonen.

Meneer Rypkema en zijn vrouw zijn zeventigers. Zijn botten beginnen te kraken, maar hij is in goede conditie. Mevrouw Rypkema daarentegen heeft veel last van artrose. Haar kunstheup functioneert prima, maar met de nieuwe knie wil het niet vlotten. Ze heeft pijn en loopt moeilijk, hoewel ze er alles aan doet: zwemmen, fysiotherapie en eens per week naar Beter Bewegen 50+ in St Nyk.

Traplift
Haar man heeft de badkamer volledig laten aanpassen. De traplift had hij al uitgezocht, maar daar wil zij nog niks van weten: voorlopig wil ze gewoon naar boven om te slapen. Dat een bevriende aannemer al tekeningen heeft gemaakt voor een slaapkamer beneden, houdt hij wijselijk nog even voor zich.

Mentaal actief
Hij brengt haar met liefde naar haar vrijwilligerswerk voor de kerk en de Stichting Skarsterlân-Roemenië. ‘Het lijf mag stram zijn, de hersenen doen het nog prima’, zegt ze. En dat houdt haar op de been. Ze mag ook graag puzzelen en volgt van alles actief op Facebook.

Aanleunwoning
Meneer Rypkema wil altijd voor haar blijven zorgen. Hij heeft zijn schaapjes op het droge; als hij er niet meer is, kan zij een mooie aanleunwoning huren of kopen in Joure. Zij vindt dat maar een eng idee; ze praat liever niet over de dood; ‘waar je het niet over hebt, dat bestaat niet.’

Kleinkinderen
Ze vinden het geweldig als kun kleinkinderen – die buiten Friesland wonen – komen logeren. Een buurjongen zeilt dan met ze in hun Valk die nog voor de deur ligt, maar waar ze niet meer zelfstandig in kunnen zeilen. Een tochtje met de sloep lukt nog wel met mooi weer.

Gezond eten
Meneer Rypkema is nog gezond, daar heeft hij hard aan gewerkt. Nadat hij op 60-jarige leeftijd de zaak had verkocht, heeft hij met behulp van een diëtist zijn overgewicht weggewerkt. Hij is de drijvende kracht achter gezond eten in huis: weinig suiker en verzadigd vet, voldoende groenten en zaden en genoeg drinken. Hij doet niet veel met internet, maar haalt wel recepten met gezonde voeding van het web. Als lid van de Adviesraad Sociaal Domein hamert hij dan ook op gezond eten en voldoende beweging.

Meneer Rypkema is een fictief persoon; zijn verhaal is realistisch en dient als voorbeeld.

Meneer Rypkema
Meneer Rypkema
Meneer Rypkema

Meneer Rypkema las dit:

appel

Gezonder oud worden

Wat kan ik doen om gezond te blijven?

Meneer Rypkema

Uw woning

Aanpassingen aan uw woning, wat is er mogelijk?

Meneer Rypkema

Ondersteuning

Wat als u niet meer zelf kunt autorijden?

Meneer Rypkema

Ondersteuning

Heeft u thuis hulp of begeleiding nodig?

Typ hier het zoekwoord en druk op enter