Grietje de Vries

“Mijn ouders willen heel graag thuis in hun dorp blijven wonen.”

Grietje de Vries (38)

Zorgen voor en om haar ouders

Grietje (38) woont in Lelystad. Haar ouders van rond de 70 zijn, nadat de kinderen het huis uit waren, weer teruggegaan naar hun geboortegrond. Dat had Grietje liever niet gehad, want nu moet ze zich veel bemoeien met de zorg. En dat terwijl ze het druk genoeg heeft met haar eigen gezin, werk en sociale leven in Lelystad. De taak van mantelzorger valt haar zwaar.

Haar ouders leven van een pensioentje dat ze door hard werken hebben verdiend, hij als productiemedewerker en zij als onderwijsassistente. Van de opbrengst van hun huisje in Lelystad konden ze in Oudemirdum een huis kopen; terug naar de Friese roots; ze zijn er beiden geboren. Ze zijn gelukkig en willen het liefst samen sterven op hun geboortegrond.

Het wordt minder
Een buurvrouw die het in de gaten houdt, ziet dat het minder wordt met hun gezondheid. De tuin wordt niet meer bijgehouden en pas heeft ze de ramen een sopje gegeven, dat was ook lang geleden. De vader van Grietje begint bovendien een beetje vergeetachtig te worden, het begin van Alzheimer? Haar moeder kan dat eigenlijk niet aan; ze is licht depressief en het wordt haar al snel te veel. Bovendien heeft ze diabetes waardoor ze eigenlijk alleen maar achteruit gaat.

Maatregelen
Grietje wil dat ze in Balk gaan wonen, in een aanleunwoning. Dan kan de auto weg, ze vindt het levensgevaarlijk dat haar vader nog rijdt. In Balk zijn meer voorzieningen en ach; het is dezelfde streek als waar ze geboren zijn. Maar haar ouders houden stand: ze blijven waar ze zitten. Dan moet Grietje voorzieningen regelen. Een traplift moet er komen, en ze moeten naar de jaarmarkt in Balk kunnen met vrijwilligersvervoer.

Mantelzorgen is zwaar
Grietje vindt het zwaar om mantelzorger te zijn, ook omdat ze bijna een uur moet rijden als ze naar haar ouders moet. Ze belt vaak met de gemeente en thuiszorg en dat soort instanties en niets gaat haar snel genoeg. Boze mailtjes lijken ook al niet te helpen. En dat terwijl ze gewoon het beste voor heeft met haar ouders! Ze moet het allemaal alleen doen, haar broer geeft niet thuis. Soms wordt ze er helemaal gek van.

Grietje is een fictief persoon; haar verhaal is realistisch en dient als voorbeeld.

Grietje de Vries
Grietje de Vries
Grietje de Vries

Mevrouw De Jong las dit:

Grietje de Vries

Uw woning

Hoe ziet het financiële plaatje eruit?

Grietje de Vries

Gezonder oud worden

Hoe voorkom ik eenzaamheid?

Grietje de Vries

Uw woning

Wie onderhoudt de woning?

Grietje de Vries

Ondersteuning

Heeft u hulp nodig?

Typ hier het zoekwoord en druk op enter