Peter van der Laan:

“Ik maak ons huis klaar voor de toekomst.”

Peter van der Laan (47)

Voorbereiden op de toekomst

Peter (49) heeft er helemaal zin in! Bij Echtenerbrug hebben ze een boerderijtje gekocht en deze gaan ze nu volledig opknappen. Ze zien zichzelf daar wel zitten als ze over een tien tot vijftien jaar het werken voor gezien houden. De kinderen die nu studeren (eentje bijna, die doet vwo-examen in Heerenveen) hebben dan hun gezinnetjes en komen dan langs met hopelijk veel kleinkinderen. Die kunnen spelen in de tuin en aan een grote tafel op het terras kunnen ze uitgebreid dineren.

‘Ze’ is trouwens Peter, IT-manager en zijn echtgenote Marian, eventmanager. Beiden hebben carrière gemaakt en genieten met volle teugen van hun verdiensten. In de buurt van Emmen hebben ze de kinderen in een landelijke omgeving grootgebracht, dit is een mooie tweede stap.

Duurzaam huis
Peter heeft grote, duurzame ambities met het huis: aardwarmte, zonnepanelen, zonneboiler, isolatie, septic-tank, regenwateropvang… zodat ze autonoom zijn. Marian wil ook verduurzamen, maar dan meer vanuit idealistisch oogpunt. Zij heeft de plannen voor een prachtige moestuin met kas al lang en breed uitgedacht.

Mantelzorgwoning
Peter denkt verder dan zijn eigen gezin, hij kan nog steeds moeilijk verkroppen dat zijn zus door een hersenbloeding op jonge leeftijd met een beperking door het leven moet. Het kan maar zo gebeuren. Een deel van de boerderij is daarom bestemd als mantelzorgwoning. Eerst als B&B, maar als zijn schoonouders hulpbehoevend worden, dan zijn zij van harte welkom om daar te wonen. Peters ouders zijn overleden.

Sportief
Bewust van de vergankelijkheid, zijn Peter en Marian regelmatig in de sportschool te vinden. Bovendien mountainbiket Peter, hij vindt allerlei nieuwe routes uit.

Techniek helpt
De IT’er is een tech-junk. Hij verheugt zich erop dat bij thuiskomst verlichting automatisch aan gaat en de garageklep zich vast opent. Ook wil hij allerlei apparaten met zijn stem kunnen bedienen en er komt uiteraard een slimme thermostaat. Hij volgt dat soort nieuwigheden op de voet. Omdat hij snel internet nodig heeft en daarom glasvezel wil, bemoeit hij zich veel met DFMopGlas.

Hoe ver zijn ze? Peter en Marian hebben eerst zelf in het oude voorhuis orde op zaken gesteld; ze kunnen er nu gerieflijk bivakkeren, zeg maar. Een architect is bezig met een ontwerp om van de deel een duurzaam woonhuis te maken. Daarna kan het voorhuis verbouwd worden tot mantelzorgwoning.

Peter van der Laan is een fictief persoon; zijn verhaal is realistisch en dient als voorbeeld.

Peter van der Laan
Peter van der Laan
Peter van der Laan

Peter van der Laan las dit:

Peter van der Laan

Uw woning

Hoe ziet het financiële plaatje eruit?

Peter van der Laan

Uw woning

Hoe kan ik (duurzaam) verbouwen?

Peter van der Laan

Uw woning

Overweegt u de bouw van een mantelzorgwoning?

Peter van der Laan

Ondersteuning

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Typ hier het zoekwoord en druk op enter